FAQ - συχνές ερωτήσεις

Ποιές εκθέσεις αντιπροσωπεύει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο;

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος των σημαντικότερων γερμανικών Εκθεσιακών Οργανισμών:

 • Deutsche Messe AG, Aννόβερο
 • Κölnmesse GmbH, Koλωνία
 • Μesse Berlin GmbH, Bερολίνo
 • Messe Hamburg, Αμβούργο
 • Μesse München GmbH, Mόναχο
 • Solar Promotion GmbH, Μόναχο
 • Spielwarenmesse eG, Nυρεμβέργη

και συνεργάζεται με τους κάτωθι Εκθεσιακούς Οργανισμούς:

 • HESS GmbH
 • Messe Essen GmbH
 • Messe Stuttgart
 • Reed Exhibitions

Κάθε Εκθεσιακός Οργανισμός διοργανώνει διεθνείς εκθέσεις στη Γερμανία και ανά τον κόσμο.

Πώς μπορεί να στηρίξει την επιχείρησή μου η συμμετοχή σε μία διεθνή έκθεση;

Η συμμετοχή της εταιρίας σας σε μια διεθνή έκθεση είναι η πύλη εισόδου στην εξωστρέφεια. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων οδηγεί στην ενδυνάμωση των ελληνικών εξαγωγών και την ανάπτυξη. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο είναι αρωγός της ελληνικής επιχειρηματικότητας και σας γνωρίζει τον τρόπο συμμετοχής της εταιρίας σας στις διεθνείς εκθέσεις, ώστε με στοχευμένες δράσεις προβολής, προώθησης και ανάδειξης να επιτύχετε την τοποθέτηση των ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών σας στην παγκόσμια αγορά. Οι επισκέπτες της εκάστοτε διεθνούς έκθεσης είναι το target group, που ενδιαφέρει την εταιρία σας να προβληθεί και να την κερδίσει ως πελάτη.

Ποια υποστήριξη μου προσφέρει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη συμμετοχή μου στις εκθέσεις;

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις που ακολουθούν εξωστρεφή πολιτική ανάπτυξης στη γερμανική αγορά, τη μεγαλύτερη εθνική αγορά της Ευρώπης, αλλά και έναν από τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, στηρίζοντας εμπράκτως την ελληνική οικονομία. Αφουγκράζεται συνεχώς τις υψηλές απαιτήσεις της αγοράς, λειτουργεί ως ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός μηχανισμός “one stop shop” για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν διεθνή εμπορική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μέσω αυτής, να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στην παγκόσμια αγορά.

Τι περιλαμβάνουν τα ολοκληρωμένα πακέτα υπηρεσιών για τις εκθέσεις, που μου προσφέρει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, όσο αφορά τους εκθέτες;

Σε εταιρίες που ενδιαφέρονται να προβληθούν μέσω κάποιας έκθεσης, προσφέρει το Επιμελητήριό μας ολοκληρωμένα πακέτα συμμετοχής:

 • Ενημέρωση και αποστολή πληροφοριακού υλικού
 • Παρακολούθηση της αίτησης συμμετοχής
 • Συμβολή στην ανεύρεση του κατάλληλου περιπτέρου και συμβουλευτική υποστήριξη
 • Ενημερωτικά σεμινάρια προετοιμασίας για τις εκθέσεις
 • Προτάσεις για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα προβολής και πώλησης
 • Προτάσεις για κατασκευή περιπτέρου
 • Κράτηση δωματίων και έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων σε συνεργασία με γραφείο ταξιδίων-μέλος του Επιμελητηρίου μας
 • Προτάσεις για βοηθητικό προσωπικό για το περίπτερο
 • Διερμηνεία και στελέχωση περιπτέρων
 • Οργάνωση B2B συναντήσεων
 • Οργάνωση συνάντησης με γερμανούς δημοσιογράφους
 • Παροχή ενδεχόμενης βοήθειας κατά τη διάρκεια της έκθεσης
 • Παροχή ενημερωτικών εντύπων της πόλης/αξιοθέατα, μουσεία, εστιατόρια
 • Επικοινωνία για τον απολογισμό της έκθεσης, αλλά και οποιαδήποτε είδους συμβουλευτική υπηρεσία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της επιχείρησης

Πρόκειται για μελετημένες υπηρεσίες, που αναπτύξαμε βάσει των αναγκών που έχουν οι επιχειρήσεις και που μας έχει διδάξει η πολυετής εμπειρία μας στον εκθεσιακό τομέα.

Τι χρειάζομαι ως επισκέπτης για να συμμετέχω σε μία έκθεση; Τι μου προσφέρει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο;

Αν η έκθεση απευθύνεται αποκλειστικά σε εμπορικούς επισκέπτες, χρειάζεται κάποιο αποδεικτικό (π.χ. αριθμός μητρώου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, έναρξη εταιρίας, σφραγίδα εταιρίας, επισκεπτήρια κάρτα κτλ.), ότι πρόκειται για επαγγελματία επισκέπτη και όχι ιδιώτη. Απαραίτητη είναι, επιπλέον, η κάρτα εισόδου για την έκθεση, ενώ συνίσταται στην είσοδο να υπάρχει και η ταυτότητα, σε περίπτωση που ζητηθεί η επίδειξή της.  

Σε στελέχη εταιριών, που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν κάποια έκθεση, προσφέρει το Επιμελητήριό μας ολοκληρωμένα πακέτα ταξιδίου:

 • Ενημέρωση και αποστολή πληροφοριακού υλικού
 • Κράτηση δωματίων και έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων σε συνεργασία με γραφείο ταξιδίων-μέλος του Επιμελητηρίου μας
 • Έκδοση εισιτηρίων στην Έκθεση
 • Οργάνωση υποδοχής ομάδας επισκεπτών και ξενάγηση από τη διεύθυνση της έκθεσης
 • Β2Β συναντήσεις/επιχειρηματικές αποστολές
 • Διερμηνεία
 • Παροχή ενημερωτικών εντύπων της πόλης/αξιοθέατα, μουσεία, εστιατόρια

Μπορεί το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο να μου παρέχει τις κάρτες εισόδου μου ή πρέπει να τις αγοράσω εγώ από το χώρο της έκθεσης;

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο διαθέτει κάρτες εισόδου σε μειωμένη τιμή προπώλησης, έτσι ώστε ο επισκέπτης να κερδίζει κάποια σημαντική έκπτωση και σε μεμονωμένες περιπτώσεις διαθέτει και τύπους εισιτηρίων που δεν βρίσκονται στην ιστοσελίδα ή στα ταμεία της έκθεσης. Επιπλέον, προσφέρει έκπτωση 10% στις κάρτες εισόδου για τα μέλη του. Με την αγορά της κάρτας εισόδου από το Επιμελητήριο αποφεύγεται ο μεγάλος χρόνος αναμονής στην έκθεση, ενώ υπάρχουν  επιπλέον προνόμια, όπως δωρεάν μετακίνηση με το shuttle bus από το αεροδρόμιο προς την έκθεση και αντιστρόφως, έκπτωση σε εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, στα cafe/εστιατόρια της έκθεσης, χρήση του lounge της έκθεσης κ.α.   

Ωστόσο, κάθε Εκθεσιακός Οργανισμός, που αντιπροσωπεύει το Επιμελητήριό μας, έχει τη δική του πολιτική:

Μesse Berlin:

 • Ο επισκέπτης γνωρίζει το ενδιαφέρον του στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο
 • Του αποστέλλεται φόρμα συμπλήρωσης στοιχείων του, την οποία επιστρέφει στο Επιμελητήριο
 • Αφού πληρώσει στην τράπεζα το αντίτιμο των εισιτηρίων, αποστέλλει το αποδεικτικό πληρωμής στο Επιμελητήριο ή εναλλακτικά γνωρίζει τα στοιχεία της κάρτας του, έτσι ώστε το Επιμελητήριο να προβεί σε χρέωση του αντίστοιχου ποσού
 • Το Επιμελητήριο εκδίδει τα εισιτήριά του και του τα αποστέλλει ηλεκτρονικά.

Μesse Essen:

O επισκέπτης παραγγέλνει τα εισιτήριά του online από την ιστοσελίδα της έκθεσης. Πληρώνει με κάρτα και εκτυπώνει το εισιτήριό του.

Messe Hamburg:

Ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί τον κατάλογο και τις κάρτες εισόδου από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Ο κατάλογος είναι διαθέσιμος προς πώληση περίπου ένα μήνα πριν την έκθεση. Η αγορά του καταλόγου μπορεί να γίνει ή με κατάθεση του ποσού ή με αποστολή  Courier και αντικαταβολή.

Για τις κάρτες εισόδου ο επισκέπτης ενημερώνει πόσες μέρες επιθυμεί να επισκεφθεί την έκθεση και λαμβάνει, μετά την κατάθεση του ανάλογου ποσού,  έναν, δύο, τρεις ή τέσσερις κωδικούς (κάθε κωδικός αντιστοιχεί σε μία μέρα επίσκεψης). Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την ιστοσελίδα, που θα του κοινοποιηθεί, όπου και θα προβεί σε καταχώρηση της εταιρίας, εισάγοντας τους κωδικούς για να ενεργοποιηθούν. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί για την κάθε μέρα επίσκεψης. Κατόπιν θα λάβει ένα email με ένα αρχείο, το οποίο θα εκτυπώσει και αυτή θα είναι η κάρτα/οι κάρτες εισόδου. Με αυτόν τον τρόπο αποκτά πρόσβαση στον εκθεσιακό χώρο δίχως αναμονή. 

Messe Hannover:

O επισκέπτης έχει δύο επιλογές:
α) μπορεί να προμηθευτεί τα εισιτήριά του από το Επιμελητήριό μας, είτε ερχόμενος στα γραφεία, είτε του τα αποστέλλουμε και πληρώνει με κάρτα ή αντικαταβολή. Για τη διαδικασία αυτή συμπληρώνει το ειδικό έντυπο παραγγελίας και μας το στέλνει.
β) μπορεί να παραγγείλει τα εισιτήριά του online από την ιστοσελίδα της έκθεσης. Πληρώνει με κάρτα και εκτυπώνει το εισιτήριό του.

HESS:

H Έκθεση αποστέλλει στο Επιμελητήριό μας vouchers, με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, τα οποία συμπληρώνει ο επισκέπτης και τα ανταλλάσει στην έκθεση επί τόπου με το εισιτήριό του.

Messe Köln:

O επισκέπτης παραγγέλνει τα εισιτήριά του online από την ιστοσελίδα της έκθεσης. Πληρώνει με κάρτα και εκτυπώνει το εισιτήριό του.

Messe München:

O επισκέπτης παραγγέλνει τα εισιτήριά του online από την ιστοσελίδα της έκθεσης. Πληρώνει με κάρτα και εκτυπώνει το εισιτήριό του.

Reed Exhibitions:

O επισκέπτης παραγγέλνει τα εισιτήριά του online από την ιστοσελίδα της έκθεσης, χρησιμοποιώντας τον ειδικό κωδικό που του παρέχει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, ο οποίος του δίνει σημαντική έκπτωση ή και δωρεάν είσοδο στην έκθεση. Πληρώνει με κάρτα και εκτυπώνει το εισιτήριό του.

Solarpromotion:

O επισκέπτης παραγγέλνει τα εισιτήριά του online από την ιστοσελίδα της έκθεσης. Πληρώνει με κάρτα και εκτυπώνει το εισιτήριό του.

Spielwarenmesse, Nürnberg:

Ο επισκέπτης παραγγέλνει τα εισιτήριά του online.  Για την παραγγελία, κάθε επισκέπτης θα χρειαστεί έναν προσωπικό κωδικό πρόσβασης, τον οποίο θα λάβει προηγουμένως από το Επιμελητήριό μας.

Messe Stuttgart:

O επισκέπτης παραγγέλνει τα εισιτήριά του online από την ιστοσελίδα της έκθεσης. Πληρώνει με κάρτα και εκτυπώνει το εισιτήριό του.

Τι κυρώσεις θα έχω, αν θέλω να ακυρώσω τη συμμετοχή μου στην έκθεση είτε ως εκθέτης είτε ως επισκέπτης;

Ο εκθέτης οφείλει να έχει διαβάσει τους όρους συμμετοχής της έκθεσης και να έχει έρθει σε επαφή με τον εκπρόσωπο της έκθεσης στο Επιμελητήριο.

Όσο αφορά τον επισκέπτη, τα εισιτήρια δεν έχουν δυνατότητα ακύρωσης σε πολλές εκθέσεις.

Πού μπορώ να ενημερωθώ για όλες τις εκθέσεις που διεξάγονται στη Γερμανία;

Στην ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου www.german-fairs.gr μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να έχει όλες τις σημαντικές πληροφορίες, που αφορούν τις γερμανικές εκθέσεις, καθώς και τα έντυπα συμμετοχής.

Επιπλέον, το Επιμελητήριο εκδίδει κάθε χρόνο τον Κατάλογο Διεθνών Γερμανικών Εκθέσεων, ο οποίος πληροφορεί τον ενδιαφερόμενο για οποιοδήποτε στοιχείο της έκθεσης.

Πως μπορώ να προμηθευτώ τον ετήσιο κατάλογο εκθέσεων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου;

Κατάλογος Γερμανικών Εκθέσεων


Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την AUMA Association of German Trade Fair Industry, εκδίδει κάθε χρόνο τον Κατάλογο Γερμανικών Εκθέσεων στα Ελληνικά.

Ο ετήσιος κατάλογος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου αποστέλλεται δωρεάν στα μέλη του στην αρχή κάθε έτους.

Τα μη μέλη του Επιμελητηρίου μπορούν να τον προμηθευτούν έναντι μίας συμβολικής τιμής συμπληρώνοντας και αποστέλλοντάς μας το έντυπο παραγγελίας.

 

 

Δεν έχω ξανασυμμετάσχει σε διεθνή έκθεση. Μπορώ να παρακολουθήσω κάποια σεμινάρια για να εξασφαλίσω μια δυναμική παρουσία σε εκθέσεις του κλάδου μου;

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο διοργανώνει workshop με τίτλο:
"Τεχνικές & Διαδικασίες Συμμετοχής σε Διεθνείς Εμπορικές Εκθέσεις", και θέμα:

Ο Ρόλος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο χώρο των γερμανικών Εκθεσιακών Οργανισμών -Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην επιχείρησή σας και τη διεθνή έκθεση.

 • Διεθνείς Εκθέσεις-Εμπορικές και Καταναλωτικές Εκθέσεις
 • Ποιοί είναι οι στόχοι σας κατά την παρουσία σας στην έκθεση
 • 7 σημαντικά βήματα συμμετοχής
 • Κριτήρια επιλογής και λήψης αποφάσεων
 • Προϋπολογισμός κόστους
 • Διεκπεραίωση Οργανωτικών Θεμάτων
 • Εκθεσιακό Περίπτερο (stand)
 • Λειτουργία Περιπτέρου (stand)
 • Προβολή και Δημόσιες Σχέσεις
 • Διαδικασία Επακολούθησης και Απολογισμού